Portfolio

Guildford

Please swipe to navigate through the main images or click on / swipe through the thumbnails below to view a particular image.


 
LOCATION: Guildford, England

The clients undertook massive renovations to their house and gardens over multiple phases.

Philip Nash design was involved in initially the contemporary courtyard adjacent to the house and then subsequently provided design solutions including a roof “ha ha” lawn, pool terrace, various lawn and planting areas, meandering walks as well as the development of the west garden as a contemporary entertainment area with a seating area, boules area, fire pit, secluded seating area and a glasshouse.

The contemporary courtyard is accessed via stone stepping pads over a reflective pool. The space is primarily a lounge area with an expansive outdoor lounging suite under a steel pergola fitted with lighting and heating for evening entertainment. A stone waterwall provides the sound of flowing water and is the focal element to the area. The planting in this area is lush, tropical and architectural. An enclosed herb garden is accessed from this area which is in close proximity to the kitchen.

The indoor swimming pool extruded out of the landscape and detracted from the natural beauty of the views over the smugglers way. The design solution was to create a roof lawn which would visually merge with the lawns below and the rest of the garden to lose the building when viewed from above.

The west garden development was to provide the clients with a larger entertainment space and to create more areas of the garden to explore and experience. Mature table top trees where brought in to punctuate the boules area and to provide a dappled shade area with a Mediterranean feel. The planting is mainly block planting with mass explosions of seasonal bulbs.

The rest of the lawns and gardens were also developed, each area with a different feel, more naturalistic, mixed planting, shrubs, and seasonal blubs.